Get Adobe Flash player
Címlap Egyesületünkről Bemutatkozás

Bemutatkozás

Kedves Látogató!

Szeretettel és tisztelettel köszöntelek a Sárkány Diáksport Egyesület honlapján. Egyesületünk nem idős, 2006 novemberében alakultunk meg először, aztán a hiánypótlások után a Fővárosi Bíróság 2007. március 26-án jegyzett be minket a közhasznú szervezetek közé.

E honlapon egyesületünk aktuális híreit, tevékenységével, sporteredményeivel kapcsolatosan teszünk fel majd letölthető dokumentumokat. Amivel jelenleg foglalkozunk: a Főváros XVII. kerületében sakkoktatás, sakkversenyszervezés, igazolt sakkjátékosok versenylehetőségének biztosítása, a sakkjáték népszerűsítése, távlatilag mindenféle szellemi sport művelésére lehetőséget adni kerületünk lakosai és tanulói számára.

Egyesületünk belső fejlődés eredménye. Megalapozója Babos László sakkoktató pedagógus volt, aki 2003-ban sajnálatosan korán, 67 évesen távozott körünkből. Ő kezdte el az Újlak utcai Általános Iskolában a sakkoktatást, mely egyre inkább kinőtte az iskola kereteit. Hamarosan az egész kerületből jöttek hozzá sakkozni vágyó gyerekek, a tanulókból verbuvált csapat sorra nyerte az egyre magasabb osztályú budapesti bajnokságokat.

2000-ben a Sporttörvény életbe lépésével az iskolai szakköröknek kötelezően egyesületté kellett alakulniuk, vagy egyesületbe kellett olvadniuk, ha továbbra is versenyezni kívántak az országos versenyrendszerben. Az Újlak utcai Diáksport Egyesület Sakk Köre beolvadt hát szakosztályként az iskolával diáksportegyesületi együttműködési szerződést kötő Rákosvidéke Hajtós Diáksport Egyesületbe. Egy évre rá volt a csapat legfényesebb sikere is: a Nemzeti Ifjúsági Csapatbajnokságon X. helyet szerzett, az akkor már kétszeres országos bajnok Gonda László vezetésével. Kevéssel később a Budapesti Ifjúsági Csapatbajnokság legmagasabb osztályában alig lecsúszva az aranyéremről III. helyezett lett a csapat. Ez is lett végzete, mivel legjobbjainak az a csapat továbbfejlődési lehetőséget nem tudott biztosítani, és játékosait eligazolták. Ismét alulról kellett építkezni, melynek eredménye is lett, újra évente-kétévente sikerült bajnokságot nyerni és ismét a legmagasabb osztályba felkerülni, még RHDSE szakosztályként.

A 2006-ban kezdődő iskolai tanévben a szakosztály kb. 20 versenyengedélyes és 20 versenyengedély nélküli gyereknek és 10 felnőttnek ad versenyzési és fejlődési lehetőséget, ez a létszám már elegendő egy önálló egyesület eltartására. Legalábbis ebben a reményben alakítottuk meg egyik gyerek ötlete nyomán Sárkány Diáksport Egyesületnek keresztelt csapatunkat. 2016 őszén tehát 10 évesek leszünk!

A Sárkány DSE-ből nőtt ki a Budapesti Titánok NB I-es egyesülete, amelyik először Sárkány DSE néven, utána pedig önálló néven, Budapesti Titánokként, de a Sárkány DSE-vel közösen, legvégül pedig saját jogon és saját néven, zsinórban négyszer nyerte meg az országos ifjúsági sakk csapatbajnokságot! Ebben a győztes csapatban játszott Magyarország egyik legnagyobb sakk-reménysége, Gledura Benjámin is, és Kozák Ádám is a Sárkányból került a Budapesti Titánokhoz, aki remélhetőleg Bendzsiéhez hasonlóan a magyar felnőtt válogatott erőssége lehet majd!

A Sárkány DSE játékosok átadásával "tartotta életben" a RAC csapatát is, amelyik csapat az NB II-es játékjogáról lemondva, és amelynek játékosai az újjáalakult MTK-ba igazolva az újra felélesztett kék-fehér együttes keretének tekintélyes részét adják. Így elmondhatjuk, hogy a Sárkány DSE, amelyik NB II-ben játszik, egy NB I-es egyesületnek (Budapesti Titánok) és egy NB I/B-snek is (MTK) "életet adott", vagy segített annak felélesztésében.

Hogy mit hoz a jövő? Remélem, sok jót. Mivel közhasznúak vagyunk az 1997. évi CLVI. törvény 26. §. c) pontja szerinti 4., 10. és 14. alpontok alapján (4. nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés, 10. gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, 14. sport, a munkaviszonyban és a polgári jogi jogviszony keretében megbízás alapján folytatott sporttevékenység kivételével), a honlapon kötelezőek vagyunk felrakni információkat, tulajdonképpen mindent, játékosaink személyes adatainak kivételével, hogy akárki, aki csak akarja, lett légyen az az APEH, a VPOP vagy a Fővárosi Bíróság tisztségviselője vagy egy másik egyesület tagja akár, megnézhesse, és képet kaphasson működésünkről. Ígérem, a honlap folyamatosan fejlődni fog, és egyre több információ fog rajta megjelenni a csapatunk múltjáról, jelenéről, (jövőjéről?) játékosainkról, eredményeinkről, versenyeinkről, és természetesen itt fog megjelenni a közhasznúsági jelentésünk is, ahogy közgyűléseink, elnökségi üléseink jegyzőkönyvei is.

Kellemes Időtöltést, és „[m]inden táblán gyalog lép e-kettőről e-négyre!”

Nádasi Balázs
SDSE elnök