Beszámoló az Ifjúsági és Gyermek Dámajáték Európabajnokságról!

 

 

A verseny 2010.07.31. – 08.07. között került megrendezésre Lengyelországban Varsó mellett Minszk-Mazovjetski városában. A fiúk és leány külön – külön 4 korcsoportban mérték össze erejüket. Kivételt csak egy bátor nő jelentett a 16 év felettiek mezőnyében.  

Nem indultunk vérmes reményekkel. Célunk a tanulás, tapasztalatszerzés volt. A létszámunk alapján nem lógtunk ki a többi ország közül, de biztosan miénk volt a legfiatalabb csapat. Az út Miskolcról 600, Pestről 800, Zalaegerszegről 1000km volt. Aki járt már a lengyeleknél, tudja, hogy a sztrádát csak hírből ismerik, ellenben sok a kamion, terelés, és a fő divat a félpályás útlezárás. Egy 50-60km körüli átlagsebesség már jó eredmény… Ezt mérlegelve a határ átlépése után aludni tértünk volna, de még 2 órát utazgattunk mire szállásra leltünk. Ki tudja miért az adott régióban 9 után a recepciós elmegy aludni, vagy be se jutunk az épületbe, esetleg telt ház van. A verseny helyszínén először senkit nem láttunk, még kiírást sem, hát még rendezőt! Némi izgalom után a szálló portása telefonon!!! Elért egy illetékest, és egy kis adminisztrációs zavar után a társaság 8 tagja két 4 ágyas szobában elhelyezést nyert. Mi családilag nekiláttunk a TIRest hotel keresésének, amit úgy 10 percre egy óra múlva meg is találtunk. Nagy örömömre az Ambrózy és Kis család is ott volt már emelkedett hangulatban egy üveg jéger társaságában, ami rám is pozitív hatást gyakorolt…

A csapat egészében véve becsülettel helyt állt. Mindenkinek voltak jobb és gyengébb partijai, de főként a kisebbeknél szemmel látható fejlődés volt. Játékosok, szülők szorítottak egymás sikeréért. Sokszor a „szurkolók” jobban izgultak, mint a játékosok. A többségnek nem vagy csak kis rutinja volt a játszmaírásban, ennek ellenére aránylag jól vették a feladatot. Az órahasználat nem volt gond, de meg kellett szokni a 2-3-4 órás partikat, mert erre a rapid sakk, dáma, gó nem készít fel.

Szeretnék mindenkiről egyénileg is néhány szót ejteni. Az alábbi értékelés csupán az én véleményem, lehetnek más észrevételek is, amiket szeretettel várok.

10 év alatti fiúk:

Ambrózy Ábel /SDSE/: Elsősként a mezőny legfiatalabb tagja volt. A felkészülés első három napjában Ő volt a legügyesebb, aztán elfáradt, figyelme lanyhult. A bp.-i és országos versenyeken sikereit nagy tehetségén kívül, hihetetlen koncentráltsága, harcossága, kortársait messze felülmúló siker és kudarctűrése hozta meg. Eddig minden versenyen 100-120 %-ot hozott, most 90-re sikeredett. Nem ismert elveszett helyzetet, és mindenkit le akart győzni. Most „csak” másodikos-harmadikos szintet hozott a versenyen. A fáradtság (utazás, tábor, hosszú partik) miatt picit figyelmetlenebb, kevésbé harcos volt. A megpróbáltatásokat most is jól viselte, még 3 éve van ebben a korosztályban. Ha töretlenül fejlődik 2-3 év múlva éremért játszhat az Eb-n is. Sokkal többet tud, és lát, mint ami most kijött a versenyen. Alkatilag nagyon jó versenyző, aki a megmérettetéseken rendszeresen jobban teljesít, mint az edzéseken.

Ha Indiában születik Ő lenne a harcosok kasztjának mintaképe, hihetetlen módon képes az energiák összpontosítására, hidegvérűen, fegyelmezetten gondolkodik. Amit egyszer látott azt meg is jegyzi és kreatívan alkalmazza.

Ambrózy Bálint /SDSE/: Sajnos „későn” ismerkedett meg a dámával, és jövőre már a 13 évesek közt kell bizonyítania. Ha lenne még itt egy éve… Mérlege 5 vereség 4 győzelem. De ha jobban koncentrál, és a pozíciós játékra is figyel, lehetett volna ez 5 győzelem is. Az országos és bp.-i versenyeken is szépen szerepelt és az Eb-n sem lehetett rá panasz. Ő mindig, mindenben hoz egy biztos szintet, és a téthelyzetek inkább még inspirálják is. Akik nem ismerik, örülnek neki, ha Őt kapják ellenfélnek, mert tesze-tosza gyámoltalan gyereknek tűnik. Ezek az egyének rendszerint keserű tapasztalattal gazdagodnak a parti végére… Bálint Buddhán nem lehet játék közben látni érzelmeket, és a parti után se derül ki az arcáról, hogy nyert vagy vesztett. Ha így fejődik, a legjobbak közé kerülhet! Biztos vagyok benne, hogy bármibe is kezd az életben, idővel a legsikeresebbek közé verekszi magát. Edzésen, versenyen egyformán tud koncentrálni feladatára.

Megemlíteném, hogy Ambrózyék családilag jöttek nem csak az Eb-re, de a Zalaegerszegi döntőre is. Szinte minden foglalkozáson, versenyen részt vettek, segítették a felkészülést. Hozzáállásukkal rengeteg terhet vettek le a vállamról.

Kis Levente /SDSE/: Számomra meglepetés volt az országos döntőn nyújtott jó teljesítménye, bajnoksága. A felkészülésnek csak a második hetében tudott részt venni, és látszott rajta a kihagyás. Nyúztam szegényt, és a legerősebb ellenfelekkel játszattam, pihenő időben tanult. A kiképzést jól bírta, mert 20-ból 16 ponttal első lett Orgován Sanyi bácsi táborában (Aki maximálisan támogatta az EB-re készülő csapatunkat. Minden kérésünket igyekezett teljesíteni, és szeretettel, figyelemmel volt irányunkban!!!) az összetett logikai játék versenyen (sakk, dáma, malom, stb.) a felsősök között. Ez a hosszú évek alatt csak egyszer sikerült alsósnak, Dóra tréfálta meg a nagyokat pont Levi előtt egy héttel 18-ból 16,5 ponttal. Két ilyen eredmény már nem a véletlen műve! Levente 3 győzelem 6 vereség mérlege jónak mondható, tekintve, hogy még 2 éve van ebben a korcsoportban. Pozíciós és megnyitási ismeretei még nincsenek, de ügyes taktikus. Kezdi megérezni a nagy versenyek hangulatát, a győzelem ízét, ami további motivációt jelenthet. Ennek ellenére nem lesz könnyű dolga, de módszeres tanulással rengeteget fejlődhet.

Jövőre hatalmas harc várható ebben a korosztályban. Ábel, Levente, Barnabás és Juhász Balázs küzd majd az EB helyekért, de lesz 2 új tehetségünk is, és nem szabad megfeledkezni a zalaegerszegi, hejőkeresztúri gyerekekről sem, és Jesztl Józsiék is okozhatnak meglepetést. Ez a versengés lehet mindannyiuk fejlődésének egyik motorja.

A Kis család is teljes létszámban képviseltette magát a versenyen. Külön köszönöm az apuka éves munkáját, segédbíróként, adminisztrátorként, játékosként, szurkolóként. Ott segített ahol tudott, ahogy kértem. Nagy szerepe volt éves sikereinkben.

10 év alatti lányok:

Dán Brigitta: Hát, ha július elején megkérdeznek ki ez a kislány bizony csak annyit mondhattam volna, hogy hírből sem ösmerem… A nyári táborban került a csoportomba a kis hölgy július második hetében, pár nappal a verseny előtt. Átlag harmadikosnak tűnt, de hamar felhívta magára a figyelmet. Míg a foglalkozások szünetében a többiek pihentek, Ő beült Jesztl Józsi dámás csoportjába, ahol az Eb-re készültek a lurkók. És egész ügyes volt… Majd a rapid versenyen 5-ből 8 pontot szerzett. A mezőnyben játszott: Ábel, Bálint, Bernadett, Zsófi, Barnabás, Dóri és több olyan felsős, akik már 2-3 éve ismerték és játszották az orosz és nemzetközi dámát. A versenyt Zsófi és Dóri nyerte 9 ponttal holtversenyben. Őket követte Brigi. Én eddig ilyet nem láttam, hogy valaki 1-2 nap alatt megismerkedve egy új játékkal legyőzze a legjobbakat!!! Ezen felül számára a játszmaírás és az órahasználat is új dolog volt.

Némileg őrült ötlet volt egyből meghívni az Eb csapatba, de nem köznapi gyerekről van szó.

A társaságba nagyon hamar beilleszkedett. A több órás partik még nem feküdtek neki, és a feszültség, az írás és órahasználat nagyon megosztotta a figyelmét. Olyan hibákat vétett, amiket gyakorlóban még véletlenül sem. Neki az összes ütést, lépést vizsgálgatni kell, mindent a tábla mellett kellett kitalálni. Ez óriási plusz teher, ami viszi az energiát. Most még utolsó lett, de a vereséget jól viselte és ellenem gyakorló partiban csillogott. Ha nem csak ügyes, hanem kitartó is, sikeres lesz. Nagy nyeresége lehet kis társaságunknak!  

Meg kell említenem, hogy örömömre anyukája, szorgalmasan nézte a partikat, elemzéseket, és elsajátította a játék alapjait is. Ambrózy és Kis apuka versenyen is játszottak már, így Őket már eleve „profinak”tekintettem.

Köllner Dóra: Nála azt hiszem fordulópont lesz ez az év. Tisztán látszanak erényei, hibái. Tehetsége, küzdőképessége, intuíciója alapján sokra hivatott. Eredményeit sokirányú leterhelés mellett érte el. Országos bajnok dámában, góban, kétszer játszott sakk döntőn. Mindezt zeneiskola, judo (országos 5), úszás, stb. mellett. Vesztett állásokban is győzelemre tör, kerüli a döntetlent. Ha viszont nem lesz jelentős javulás módszerességében, időbeosztásában, szorgalmában, ha nem lesz alázatosabb eredményei romlani fognak. A győzelmet még sokszor nem tudja kezelni, ezért érik kudarcok nyert állásban, illetve győztes partik után. Most 4 vereség, 2 győzelem, 3 döntetlen volt az eredménye. Ez elsőre nem rossz, de 2-3 ponttal is többet szerezhetett volna fegyelmezettebb viselkedéssel. Az utolsó két fordulóban nagyon jól játszott (bár egyiket elvesztette), kivívta egy edző és két bíró elismerését is. Sajnos jövőre Ő is korcsoportot vált, de így is a középmezőnyben lehet. Igazi versenyzővé érett!

13 év alatti fiúk:

 Simon Csaba: Sajnos nem tudott részt venni a közös felkészülésben, mert Hejőkeresztúri suli diákja, és sokkal kevesebb rutinnal rendelkezett a többieknél. Nála kizárólag a tanulás lehetett a cél. Féltettem. A vereséget jól viselte, az elemzéseket figyelte, okult saját hibáiból. A verseny végére egy klasszissal jobban játszott. Nehezen szokta meg a hosszú játékidőt, de a verseny közepétől itt is jelentős javulást ért el. Remélem ősztől lesz lehetősége gyakorolni, és lesz ereje egyedül is készülni. Ehhez igyekszek majd segítséget nyújtani. Ha kitartó, jövőre is helye lehet az Eb csapatban, és pontszerző is lesz. Bízom benne, hogy példája motiválja majd a többi gyereket is környezetében. Köszönöm játékszeretetét, sportszerűségét!

Apukája volt a kisbusz sofőrje (aki nem csak biztonságban hozta- vitte a csoportot, hanem, kitartóan drukkolt mindenkinek) amit a helyi önkormányzat biztosított a versenyre. Ezért a segítségért minden dámás nevében szeretnék köszönetet mondani az önkormányzatnak, az igazgatónőnek. Mészáros Mihály rengeteg energiát, figyelmet fordított a gyerekekre a tanév során. Erejüket meghaladóan vettek részt gó, dáma és sakkversenyeken. Remélem az új esztendőben még több sikert érnek el gyerekei.

13 év alatti lányok:

Kardos Bernadett: Az utolsó pillanatban lett csapattag lemondások miatt. A felkészülésben részt tudott venni és egyre ügyesebben játszott. Ennek ellenére csak a fejlődés lehetett a célunk. De Berni felülmúlta önmagát. Elkerülte az utolsó helyet. Nagyon küzdelmes partikat vívott, az utolsó lehelletig harcolt. Sokszor állt közel a pontszerzéshez és senkinek nem volt könnyű ellenfél. Ha kicsit rutinosabb még 2-3 pontot szerez. Az Ő teljesítményével voltam a leginkább elégedett /nem pontszám!/. Saját magához képest Ő játszott a legjobban, nagyot lépett előre. Ezen a versenyen vált igazi versenyzővé. Mostantól számolni kell vele. Remélem helytállása növeli önbizalmát, és rendszeresebben fog készülni, többet gyakorolni.

Kedvessége, vidámsága, kitartása, segítette a csapatot.  Jövőre ebben a korosztályban is nagy harc lesz az EB helyekért.

16 év alatti fiúk:

Köllner Barnabás: Igen nem tévedés, Barni kényszerűségből indult ebben a korcsoportban, miközben még 3 éve van a 10 év alattiak között is. Brigi és Csaba mellett érte aggódtam még nagyon. Nem volt könnyű döntés. Barnabás nem volt az első háromban az országos bajnokságban, tehát az sem volt biztos, hogy indulhat. Hatalmas elszántsággal küzdött a részvétel lehetőségéért, és rohamosan fejlődött. Az edzőtábor során mindenkit megvert, köztük engem is kétszer. A rapid tornán Ő is 5-ből 8 pontot szerzett. Lehet, hogy a verseny kezdetén Ő volt a legjobb formában levő 10 év alatti játékosunk. Ez viszont nem jelent jogot arra, hogy az Eb listán módosítsunk. A szervezők a 10 évesek között csak jelentős plusz pénzért engedték volna indulni. A 16 évesek között viszont még Barni kapott kedvezményeket, és így legalább itt sem volt lyukas a csapat. Szakmailag is jól sült el a döntés, mert a nagyok fegyelmezettsége hatott Barnabásra, és tisztességgel harcolt. Néhány partiban a pontszerzésre is volt esélye, de figyelme még hamarabb fárad, és a játszmaírás Neki még nehézkesen ment (bár becsülettel próbálkozott). A jobb állásokban még mindig nagyképű, és ez sorozatosan megbosszulja magát erős ellenfelek ellen. Rosszabb szituban pedig elkedvetlenedik (1 éve még hisztizett, csalt) – bár ezen a területen sokat fejlődött. Szerencsés döntés volt a nagyok közötti indítása azért is, mert így elkerülte Bálintot, Ábelt, Leventét. Az olaszokkal nagyon összebarátkozott, játszott az edzőjükkel, 19 éves játékosukkal.  A verseny közben baleset érte, egy rosszul elhelyezett kétajtós szekrény borult rá. Feje, válla, gerince sérült. Mentővel került a helyi, majd a Varsói korházba. Szerencsére sérülései „csak„ zúzódások voltak, de az agyrázkódás, éjszakai fennlét megviselte. Partit nem mulasztott, de játékban érthetően visszaesett. Az edzőtábor és verseny során Ő fejlődött a legtöbbet. Judózik, úszik, sakkozik, góból országos bajnok. Kreativitása egyedülálló, de magatartás és figyelmi problémái jelentősen hátráltatják fejlődését. Sokszor nehezen tanítható. Ha nem változik, fejlődése megreked, kiközösíthetik. Ha, megtanul uralkodni magán, csodákra lehet képes. Nagy szüksége van a közösség segítségére.

16 év alatti lányok:

Gerencsér Zsófia: A csapat legszerényebb, de legtapasztaltabb tagja volt. Szeretetre méltó, kedves lány, aki sokat segített azzal, hogy feljött pestre, részt vett a tábori programokban, felkészítésben, játszott a kicsikkel. Akárhogy kutatok az emlékek közt egyetlen pillanatot sem tudok felidézni, amikor Ő ne lett volna figyelmes, fegyelmezett, alkalmazkodó. Néha már vágytam rá, hogy rosszalkodjon valamit… Nem tudom szereplését hogyan befolyásolta az edzőtábor. Remélem nem fáradt el túlságosan. Nehéz Róla írni, már csak azért is, mert játékereje nagyobb az enyémnél, másrészt félek, nehogy megbántsam érzékenységét. Azt hiszem neki nagy csalódás volt a saját eredménye, és én sem voltam elégedett a látottakkal. Úgy éreztem, versenytaktikailag nem elég felkészült és a vereségek hatására elbizonytalanodott. Ennek is köszönhető, hogy egyenlő, vagy jobb állásokat is elvesztett, nyerési esélyeket hagyott ki. Biztos vagyok benne, hogy azzal az alázattal, játékszeretettel, ahogy Ő fordul a dáma felé hamarosan mester lesz, és új önbizalmat szerezve keseríti majd ellenfelei életét. Remélem, sokszor jön még hozzánk látogatóba! Mindig szívesen látott vendég lesz!

19 év alatti fiúk:

Szekeres Dávid: Ez a csoport, már szinte felnőtt mezőny volt. És nem csak magasságra…

Bár Dávid is követett el hibákat, de tudott nyerni is és elkerülte az utolsó helyet. Sokszor még elemezve is csak nehezen találtuk meg a hibákat, lehetőségeket. Itt szinte mindenki mester erejű játékos volt. A partikról, amit a mezőnyben is láttam nem kívánok okoskodni, mert messze meghaladja az én szintemet. Azt viszont merem állítani, hogy ha lehetne adni legnagyobb küzdő címet, azt szerintem Ő kapná. Azt hiszem Dávid, Zsófi vagy Alex fejlődésének legnagyobb gátja a kevés elérhető erős verseny, a jó gyakorlópartnerek hiánya. Bár a dáma nem sakk, mégis megáll szerintem, hogy legalább 60-70 komoly versenyparti kell egy esztendőben. Így nagyon nehéz felvenni a versenyt a többiekkel. A most felnövő generációnak talán már könnyebb dolga lesz, de Dávidéknak most kéne valahogy segíteni… Mindegyikünk érdeke, hogy belőlük olyan erős mester válhasson, akitől lehet és kell tanulni. A lehetőség bennük van.  

 

Összességében szeretnék gratulálni minden résztvevőnek, mert ide eljutni is komoly teljesítmény, és becsülettel helyt álltak. Szeretném megköszönni a felkészülést, felkészítést, Viktor, Alex, Józsi munkáját, a szülők áldozatvállalását, a segítőink önzetlenségét. Remélem, jövőre előre tudunk lépni játékban, helyezésben. De ennél is fontosabb, hogy maradjon meg a játék öröme! Jó volt köztetek lenni!

Barátsággal: Köllner Ödön